FedLev’s design

The new, third Rietveld Academie building will link the existing buildings and the grounds in between, forming a single entity.

Exterior

The building features a transparent façade; the ground floor façade will be constructed almost completely of glass. Weather permitting, a large section of the assembly hall façade can be opened in order to link the outside area to the building.

A double façade will be installed on the first floor. A glass façade will be covered by perforated metal panels. The position of some of these panels can be adjusted in order to regulate the amount of daylight entering the building.

Maquette%202%20open
2

Volume

With two above-ground floors, the new building has limited volume. This was a deliberate decision in order to retain the view of the Rietveld building from the street and to ensure that the inner areas receive sufficient sunlight.

The ceilings in the new building are relatively high as this has a positive impact on education.

Basement

The basement will house areas for collective uses, such as the wood workshop, an assembly hall and a sunken library, complete with a two-storey central space. The auditorium will also be sunken. A staircase from the assembly hall will connect the Benthem & Crouwel (BC) building with the service floor located below – home to the Service Centre (open computer workplace), the print and robotics workplace and the lower floor of the library. An entrance from the sunken cycle path will be located on the western side of the building.

6
Rietveld%20academie%20exterior%2002 open

1st Floor

The first floor of the new building will primarily house the Sandberg Instituut. A footbridge will connect the space to the 3rd floor of the BC building. In addition to the Sandberg Instituut, this floor will also feature a large project space and a small one, which can also be accessed via a staircase in the assembly hall.

Roof

People will be able to walk on the roof of the new building. Facilities will be installed to make it possible to exhibit work on the roof, which can be accessed using a goods lift.

20150406 do presentatie.067
20150406 do presentatie.072
Betonnen%20tegels%20dak
By ceramics2

Ceramic tiles in Eight Cubic Meters

Students from the Ceramics department were invited to participate in the DIY project. They came up with design proposals for three-dimensional wall tiles in the stairwell. The designs by Ildikó Horváth, Katri Paunu, Ziynet Hidiroglu and Caro de Jonge can be seen in the Eight Cubic Meters exhibition. Caro de Jonge's design will be implemented in 2017.

Curtains chosen for new building

TXT alumna Anastasia Starostenko has designed the curtains for the auditorium / theory stairs in the new building (see photograph). Anastasia was inspired by the building’s open structure and the resulting interaction to design curtains that allow people inside the building to peer outwards, and those outdoors to look in. A jury of teachers and involved parties from outside of the academy selected her design following a successful pitch. A unique design element of Anastasia’s curtains is that she pulls threads out of the material by hand. Due to the usage of a daylight beamer, the transparency of the curtains won't cause any problems while using the space.

Curt 2
Curt 1
Curt 15