Huidige gebouwen

Indelingen

Gerrit Rietveldgebouw

Het hoofdgebouw, een ontwerp van architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld, werd ontworpen tussen 1950 en 1963 en kwam gereed in 1966. Het is het grootste gebouw dat Gerrit Rietveld heeft verwezenlijkt. Tussen opdracht en oplevering zat een lange periode van voorbereiding waarin Rietvelds ontwerpen een belangrijke ontwikkeling doormaakten. Gerrit Rietveld heeft de oplevering van het gebouw niet meer kunnen meemaken, hij overleed tijdens de bouw ervan. In 1967 betrok de academie het gebouw. Toen in 1968 de school onderdeel werd van het Hoger Beroepsonderwijs en de status kreeg van Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, werd als eerbetoon aan Rietveld de naam veranderd in Gerrit Rietveld Academie. In 2004 is het gebouw grotendeels gerestaureerd.

Momenteel bevinden zich in het Rietveldgebouw op de 3e verdieping de afdelingen Basisjaar, propedeuse avondopleiding Dogtime, Vooropleiding en het Orientatiejaar, Op de 2e verdieping zijn Inter-Architecture, Grafisch Ontwerpen, Fotografie en Beeld en Taal en de computer- en fotografiewerkplaatsen gehuisvest. Mode, VAV, Beeld en Taal, het Lectoraat Art & Space (LAPS) en Public Rietveld zitten op de 1e verdieping en op de BG bevinden zich Edelsmeden, TxT (Textiel), Glas, de bibliotheek en de hout- en metaalwerkplaatsen. Naast de afdelingen zijn op de BG de kantine, Tool-o-Theek, de receptie, werkruimte van de conciërges en het kantoor van de kantinebeheerder en Hoofd Facilitaire Uitvoering te vinden. In het souterrain van het Rietveld gebouw bevinden zich een groot aantal werkplaatsen; Cadcam, grafiek, zeefdruk en textielwerkplaats, de zetterij en de binderij.

Rsjoerd%20edit%2031%20okt%2016
Bc2

Benthem Crouwelgebouw

Deze nieuwbouw is in 2003 gebouwd door Benthem Crouwel Architects ter uitbreiding van de Rietveld Academie. De gevelbekleding van de zuid-west en oostgevel bestaat uit zo'n 16.000 gegoten glazen elementen.

In het het Benthem Crouwelgebouw bevindt zich de afdeling Dogtime op de 7e verdieping. De computerinstructieruimte en de 2-jarige programma masteropleidingen MAD en Fashion zijn gehuisvest op de 6e verdieping. Op de 5e verdieping zijn de nieuwe opname- en montagewerkplaatsen ondergebracht: de uitleen, geluidsstudio, video editing en de computerwerkplaats. De 3e en de 4e verdieping zijn in gebruik bij de afdeling BK en op de 2e verdieping zit naast een gedeelte van de staf (financiën, facilitaire zaken en archivaris), ook de afdeling Design Lab. Het grootste gedeelte van de staf heeft een kantoor op de 1e verdieping. Het Studenten Servide punt is hier gehuisvest. Op de BG bevindt zich de afdeling keramiek met een glazuurwerkplaats en ovenruimte.

In de kelder zitten naast theorieruimtes en projectruimtes van afdelingen, ook de werkplaatsen analoge film en film-animatie.

Overschiestraat 188

De dependance op de Overschiestraat 188 is in september 2015 in gebruik genomen om een deel van de afdeling Beeldende Kunst en het overgrote deel Sandberg Instituut te huisvesten. Daarnaast zijn er reserveerbare projectruimten en een tekenlokaal.

Overschie%202

Op deze plattegronden is te zien wie zich waar bevindt in de huidige academiegebouwen. De shuffles zijn opgemaakt per studiejaar. Binnenkort wordt hier ook het overzicht van de nieuwe situatie gepubliceerd.

Shuffle 2017/18

Shuffle 2016/17

Shuffle 2015/16